Author logo Crussis logo

Jak vybrat kolo?

15.9.2021
Jak vybrat kolo?
Jak vybrat kolo?

Vhodný výběr kola je zárukou toho, že si jízdu na něm skutečně užijeme. Nejde jen o kvalitativní úroveň, ale především o volbu adekvátní kategorie vyplývající ze zamýšleného určení. Vedle nejpopulárnějších horských kol zde máme modely silniční, krosové, městské, dále samozřejmě dětská kola, speciální dámské modely, ale třeba i stoje kombinující původní kategorie mezi sebou, kam náleží například třída označovaná jako gravel. Velmi důležitou skupinu dnes logicky představují elektrokola, kdy sestava motoru a baterie postupem času našla cestu prakticky na všechny výše zmíněné kategorie jízdních kol. Následující roztřídění jednotlivých kategorií by proto mělo být návodem, jakým směrem se vydat alespoň při prvotním rozhlížení se po novém kole.

Kategorie jízdních kol

Horská kola

Kategorie horských kol je v současnosti tou nejpočetnější a zároveň také nejvíce rozmanitou. Náleží sem jak klasické sportovní modely s předním odpružením, tak i kola celoodpružená v celé řadě zdvihových kategorií vyplývajících z náročnosti terénu, do nějž je konkrétní model určen. K tomu se zde setkáme se třemi základními průměry kol, kdy nejzákladnější stroje sází na průměr kol 26 palců a od střední třídy výše jsou nejčastěji používanými průměry 29 nebo 27,5 palce.
Hlavní výhodou horských kol je jejich zaměření pro jízdu mimo asfalt a zpevněné cesty, tudíž jsou nejvhodnějšími stroji do přírody. Přední odpružení, případně celoodpružená koncepce nám nabídne nejen výrazně vyšší jízdní komfort a oddálení tělesné únavy, ale také lepší přilnavost kol k povrchu a tím pádem ideální prostupnost terénem společně s vyšší bezpečností jízdy.

Krosová kola

Krosová kola

Tato kategorie je jakýmsi mezistupněm horského a cestovního kola, takže jsou modely dobře použitelné jak pro jízdu po asfaltu, tak i v lehčím terénu, tedy na klasických lesních či polních cestách. Průměr kol 28 palců a o něco širší pláště znamenají univerzalitu použití, která je ještě zvýrazněna u kategorie Cross 29, u níž je geometrie, zdvih odpružené vidlice i šířka plášťů velmi praktickým křížencem standardních krosových a MTB (horských) modelů. Tato kategorie je pro svou univerzalitu velmi oblíbená u cykloturistů, ale nejen u nich.

Gravel

Gravel

Kategorie označovaná jako gravel je stále poměrně mladou záležitostí, která však oslovuje čím dál početnější skupinu jezdců. Prakticky se jedná o stroje na pomezí silničních a horských či krosových kol, které jsou technicky velmi blízké cyklokrosovým strojům. Vyznačují se lehkým rámem a pevnou přední vidlicí, pohodlnými řídítky vycházejícími z klasických silničních „beranů“, ovšem oproti silničním kolům je zde vyšší obratnost i celková odolnost a pláště šířky nejčastěji okolo 40 milimetrů. Zjednodušeně by se dalo říci, že jde o silniční kola do terénu, nabízející oproti krosovým modelům vyšší sportovnost zaměření a zvládající rychlou jízdu jak po asfaltu, tak i lehčím terénem. Jedná se také o oblíbené stroje mnoha dálkových jezdců.

Silniční kola

Silniční kola

Silniční modely jsou i nadále velmi populární a během vývoje se jejich konstruktéři zaměřili na navýšení celkového komfortu – nemusí se tedy vždy jednat o ultimativní závodní záležitost, ale rovněž o rychlé, ale zároveň velmi pohodlné stroje pro hobby jezdce. Silniční cyklistika zažívá svou pozvolnou renesanci a eleganci těchto kol doplňuje jejich dokonale funkční technika, kdy je i střední třída v mnoha ohledech srovnatelná s exkluzivními modely.

Dámské modely kol

Dámské modely kol

Dámská kola se prolínají většinou výše zmíněných kategorií. Dámské modely se odlišují upravenou, mírně zkrácenou geometrií a použitím celé řady speciálních komponentů, nejčastěji anatomických sedel, pohodlných gripů (rukojetí) a dalších dílů, jež se starají o komfortní posed. Snížené rámy nabízejí výhodu snazšího nasedání a sesedání, podobně důležitý je ale i důraz na minimalizaci ovládacích sil například u brzd. Čistě dámské modely zdaleka nejsou pouze záležitostí cykloturistiky, ale nalezneme je i mezi vyloženě sportovními horskými koly a k orientaci nám pomůže dodatek ASL (Author Sport Lady).

Dětské / juniorské modely

Dětské / juniorské modely

Klasické dětské modely s nejčastějším průměrem kol od šestnácti do čtyřiadvaceti palců jsou zárukou vhodného výběru v závislosti na věku či aktuální výšce postavy dítěte. Mezi dětskými modely však můžeme nalézt i čistě sportovní stroje vhodné i pro začínající závodníky, přičemž velmi důležité jsou stále přibývající juniorské MTB stroje, které mohou díky své univerzalitě často sloužit třeba i dámám-cyklistikám menších postav. Mezi juniorskými modely tedy rovněž nalezneme téměř dospělá horská kola sázející na průměr ráfků 26 palců a na velmi lehkou konstrukci – tedy stroje, které se stanou posledním předstupněm plnohodnotného dospělého sportovního či dokonce závodního kola.

Elektrokola

Elektrokola

Také elektrokola se dnes prolínají většinou zmíněných kategorií, ovšem s důrazem na ta čistě horská a cestovní či městské modely. Obliba terénní elektro-cyklistiky otevřela nepoznané obzory novým skupinám jezdců, nejen věkovým, a současná technika posunula celkový dojezd, kultivovanost práce elektro-pohonu i ovladatelnost skutečně daleko. Nejvyspělejší modely sází na silné středové motory či na semi-integrované baterie, které příliš nenarušují celkový design rámu. Mezi cestovními elektrokoly však nadále převládá baterie zasazená do zadního nosiče v kombinaci s motorem v zadním náboji kola. Sázka na osvědčené a výkonné sestavy elektropohonu posouvá celkovou uživatelskou přívětivost modelů na novou úroveň a e-bike dnes může sedlat jak úplný necyklista, tak klidně i bývalý závodník – všem skupinám nabídne vyspělý elektropohon novou dimenzi ježdění.

SPRÁVNÁ VELIKOST – ZÁRUKA POHODLÍ

Pakliže si vyberete typ jízdního kola, který vám bude co nejvíce vyhovovat po stránce využití, je důležité vybrat si kolo také podle velikosti. Velikostí kola se rozumí délka sedlové trubky.

Velikost kola je uváděna dle výrobce kola: v palcích, v centimetrech, v milimetrech nebo značení S, M, L, XL.

Je potřeba se při výběru velikosti kola řídit obecnými pravidly:

Výška postavy Výška rámu dle označení
do 165 cm 15", 16", S, do 44 cm, do 500 mm
160–170 cm 17", 18", M, do 48 cm, do 520 mm
170–185 cm 19", 20", L, do 52 cm, do 540 mm
185–200 cm 21", 22", XL, do 55 cm, do 560 mm
nad 195 cm 23", 24", 58–60 cm, nad 580 mm
 

Pokud si však nejste jistí, u každého modelu naleznete pomocníka s výběrem té správné velikosti.

Rozdělení rámů:

  • Pánské a dámské rámy
  • Ženy ne vždy volí dámskou variantu rámu
  • Zejména sportovně založené ženy často volí pánskou variantu rámu vzhledem k jejich pevnější konstrukce
PRŮMĚRY KOL TYP KOLA
10", 12", 16", 18", 20", 24" a 26" Dětská kola
26", 27.5" a 29" Horská kola, krosová a elektrokola
700 mm Krosová a silniční kola
 

zdroj: www.cykl.cz

 

Můžeme vám pomoci něco najít?