Author logo Crussis logo

Jak vybrat elektrokolo?

30.9.2021

 

 

Rozhodli jste se pro elektrokolo? Gratulujeme. Je to skvělá volba, určitě nebudete litovat. Jak ale vybrat to pravé?

To máte velikost rámu, velikost kol, elektromotory středové a v zadním náboji, baterie takové a makové, brzdy, řazení… ale jak se v tom všem vyznat?

Nebojte, taková věda to zase není. Pojďme na to.

Jaké e-kolo potřebuji?

Začněte u této otázky. Budete chtít jezdit po městě, sem tam na nákup, do hospůdky na limonádu a rakvičku se šlehačkou? Pak se porozhlédněte v kategorii městských elektrokol.

Pokud vás kromě města lákají také lehké výlety, bude se vám hodit trekové elektrokolo. Jde o sportovnější městská elektrokola, se kterými zvládnete bez problému kromě asfaltu třeba i upravenou šotolinovou cestu nebo polňačku.

Láka-li vás sportovnější jízda, mohli by vám sedět „éčka“ z kategorie kros. Oproti trekové variantě mají širší pneumatiky a větší počet převodů. Jsou tak ideální pro delší výlety a svižnější jízdu.

Pokud holdujete především jízdě v terénu, pak si vybírejte v kategorii horských elektrokol. Horský e-bike zvládne jakýkoliv terén, je tedy v podstatě nejuniverzálnější volbou. Umožní vám nejsportovnější jízdu, při které si nebudete lámat hlavu s volbou trasy. Zvládne (téměř) cokoliv.

Rám

Jakmile jste zvolili tu pravou kategorii, je na čase vyřešit, jaký rám je ten pravý. Ale jakou velikost? Zvolit správnou velikost rámu je zásadní. Pomoci by vám mohla naše tabulka. Ještě lepší, než tabulka, je však osobní zkušenost. Váš vysněný e-bike doporučujeme před nákupem nejprve vyzkoušet. Projet se na něm. Jedině tak zjistíte, zda vám opravdu sedí.

Dojezd elektrokola

Pokud se svým e-bikem plánujete delší výlety, bude pro vás zásadní dojezd elektrokola. Ten ovlivňuje řada faktorů, z nichž je nejdůležitější kapacita baterie. Čím má baterie vyšší kapacitu, tím e-bike dojede samozřejmě dále. Dojezd těch nejvýkonnějších baterií sahá třeba až ke 170 km a to je už pořádný výlet.

U naprosté většiny e-biků Crussis je baterie již plně integrovaná do rámu e-kola, což je nejen elegantní, ale také velmi praktické a efektivní řešení.

Elektromotor

Levnější modely elektrokol mají elektromotor umístěný v zadním náboji. Ten se hodí do města nebo lehkého terénu, neboť při jízdě stačí volně otáčet pedály a kolo jede. Naproti tomu středové elektromotory snímají rovněž sílu, jakou tlačíte do pedálů, a podle toho vám přidávají výkon. Jde o moderní řešení, které je ideální rovněž z hlediska umístění motoru ve středu e-kola, díky čemuž má e-bike optimální jízdní vlastnosti. Se středovým elektromotorem se nemusíte bát ani do opravdu těžkého terénu a velkých kopců.

Elektrokola je možné vybírat s motory Bafang v zadním náboji nebo středovými motory Bafang, OLI a BOSCH, které patří ke světové špičce v tomto oboru.

 

Podtrženo sečteno

Pokud si nejste jistí, jaký e-bike zvolit, odpovězte si na jednotlivé otázky pěkně popořadě. K tomu si samozřejmě vyjasněte, kolik peněz chcete do vysněného elektrokola investovat, a výběr se vám zúží na pár modelů, ze kterých si již vyberete opravdu lehce.

A pokud si přesto nejste jisti, neváhejte kontaktovat.

Zdroj: www.crussis.cz

Můžeme vám pomoci něco najít?